Stupavske noviny

Poď hrať basket! 

Martins Berkis mal príležitosť prvýkrát hrať basketbal ako šesťročný. Bolo to na tréningu jedného kamaráta. Vtedy ešte netušil, že hra pod vysokými košmi sa mu stane celoživotnou láskou. Pokiaľ sa vám zdá, že meno Martins neznie celkom slovensky, potom máte pravdu – Martins Berkis pochádza z Lotyšska a od roku 2010 je Stupavčanom.

 

„Už počas mojej profesionálnej basketbalovej kariéry som pôsobil ako hosťujúci tréner pre deti a mládež. Vždy som bol nadšený z toho, ako deti vnímajú basketbal a šport celkovo. Rozhodol som sa preto, že na Záhorí vytvorím MI Basketbalovú akadémiu pre rozvoj basketbalu na Slovensku so zázemím v Stupave.“ 

V máji tohto roku zorganizovala MI Basketbalová akadémia tri dni otvorených tréningov a nábor nových detí. Zúčastnili sa na nich všetky ročníky, pretože začať hrať basketbal nikdy nie je neskoro. Ako nám potvrdil hlavný tréner a zakladateľ Martins Berkis, záujem detí o tento tímový šport bol veľký. Ako teda vyzerá aktuálna činnosť  MI Basketbalovej akadémie? 

Martins Berkis: „Začiatkom októbra sme prekročili magické číslo 200 členov v našej organizácii. Prípravky máme v ôsmich školách v Stupave, Lábe, vo Vysokej pri Morave, v Záhorskej Vsi, Záhorskej Bystrici, Dúbravke a v dvoch školách v Skalici. Do súťaží máme v novej sezóne prihlásených 12 tímov: dievčenské kategórie U10, U14, U15 a chlapčenské kategórie U-10 (3 tímy), U11, U12, U13, U14, U15. 

Vytvorili sme vlastnú ligu pre najmenšie deti MIBA KIDS SUPERLEAGUE, v ktorej budú hrač tímy z našich prípraviek. Je to basketbalový festival pre deti aj rodičov. 

Tréningový proces nám zastrešuje 9 trénerov: 7 basketbalových, jeden atletický a jeden tréner plávania. 

Vytvorili sme MIBA Family Foundation fond pre mladých basketbalistov, vd‘aka ktorému môžu napríklad deti vo Vysokej pri Morave trénovať zadarmo a v Skalici majú zľavnené tréningy o 40 %. Okrem toho každé dieťa v prípravke, čo je viac ako 100 detí, dostane svoju vlastnú basketbalovú loptu. Pre niektoré kategórie zabezpečujeme aj odvozy na tréningy. Šetríme čas, financie a prírodu. 

Počas jednej sezóny odohráme viac ako 170 oficiálnych zápasov a absolvujeme viac ako 1 100 tréningov. V závere roka nebude chýbať MIBA Secret Santa (výmena darčekov a vianočný basketbalový program). Našu snahu pri rozvoji basketbalu vidí aj Slovenská basketbalová asociácia. Oslovila nás preto pri organizovaní 2 turnusov 3 x 3 basketbalu. Je to najnovší olympijský šport, ktorý bol zaradený do programu letných hier. Jeden turnus sa uskutoční v Stupave, druhý v Skalici. Na turnajoch budú štartovať tímy z celej Európy. Nič také v Stupave alebo Skalici ešte nebolo.

Plánujeme, samozrejme, aj aktivity na rok 2023. MIBA FAMILY DAY, športový deň pre rodičov a deti, sa uskutoční 10. 6. 2023 a omakávame na ňom okolo 400 – 500 ľudí. Okrem toho pripravujeme 3. ročník zimného basketbalového kempu – MIBA WINTER BASKETBALL CAMP 2023 a v lete sa uskutoční v Senici MIBA Summer Basketball Camp 2023.“

Text: Eva Švoňavová /Stupavské noviny október 2022/